ساماندهی اسکانهای غیر رسمی شهری با در نظر داشتن مدل LR در بندرانزلی
قسمتی از متن پایان نامه :
پروژه تعدیل که مالکین قسمتی از زمین خود را برای کل پروژه اختصاص می دهند، اصطلاحا هم بخشی[1] و یا سهم گذاری گفته می گردد که در حقیقت یکی از اجزای مهم و عمده پروژه به حساب می آید.سهم تعیین شده که به صورت درصد ثابتی از مساحت زمین میباشد، در دو جهت بهره گیری میگردد:
1ـ برای ساخت خدمات شهری، عمومی و تاسیسات بنایی بر طبق طرح.
2ـ برای تامین زمین ذخیره: زمین ذخیره که توسط گروه طراحی، مقدارو محل آن تعیین می گردد، جهت کاربریهای مختلف تجاری، مسکونی، و یا تفریحی و یا پارکینگهای عمومی (طبق
پیشبینیهای طرح)، در اختیار بخش خصوصی قرار می گیرد، که به مقصود تامین بخشی از هزینه های پروژه ، رونق بخشیدن به طرح و شروع جریان ساخت و سازهای تدریجی می باشد.
جزء دیگر مهم پروژه، تفکیک مجدد زمین و توزیع آن بین مالکین، منهای زمینهای تخصیصیافته جهت خدمات عمومی و زمین ذخیره برای فروش می باشد. همه حقوق و مزایای زمین قبلی، به زمین جدید منتقل می گردد. به این انتقال اصطلاحا عرضه تفکیکی جدید[2] گفته می گردد.دو بخش هم بخشی یا سهمگذاری و عرضه تفکیکی جدید اجزای اصلی تعدیل و تنظیم دوباره قطعات زمین به شمار میآیند.
پروژه تعدیل و تنظیم دوباره قطعات زمین در واقع مقیاسی بین طرحهای بالادست نظیر طرح های جامع و تفضیلی و مقیاس طراحی یک واحد مسکونی و اجرای آن می باشد. هرچند که در این پروژه هیئت اجرایی، مستقیما به احداث بنا و یا بهسازی ساختمانهای موجود در محدوده پروژه مبادرت نمیورزند، اما این موضوع بایستی مورد توجه قرار می گیرد، زیرا که در اغلب موارد مالکین به تجدید بنا و یا تغییر عملکرد داخل خانه به دلیل تاثیراتی که سیستم تفکیکی جدید بر زمینشان میگذارد، می کنند.طرحهای جامع تفضیلی در نهایت به یک پلان کاربری اراضی شهری میرسد که برای تحقق بخشید به آن، در بافتهای فرسوده و پر جمعیت داخل شهر ویا در حاشیهها، میتوان از پروژه تعدیل و تنظیم دوباره قطعات زمین بهره گیری نمود. حوزه های تعریف شده برای کاربریهای مسکونی در پلان کاربری اراضی شهری می تواند موضوع بسیار خوبی برای اجرای پروژه حوزه تعدیل باشد.
[1]– contribution
[2]– Reploting disposition
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اصلیترین سؤال پژوهش این می باشد که دولت در ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی چه رویکردهایی را اتخاذ نموده می باشد؟ آیا این رویکردها در دوره های مختلف موجب پایداری سکونتگاههای غیررسمی شده می باشد؟
ـ آیا ساکنان مجموعههای تجمیع شده از زندگی در این مجموعهها، نسبت به مکان قبلی زندگی خود، رضایت دارند؟
ـ آیا ساکنان مجموعههای تجمیع شده مایلند که مجموعههای مسکونی در اطراف محل سکونت آنها توسعه یابد و بالعکس، آیا ساکنان اطراف مجموعههای تجمیع شده حاضرند در مجموعههای مشابه زندگی کنند و یا حداقل، در ساخت آن مشارکت داشته باشند؟
ـ راه حل بهبود مساله چیست و یا به تعبیری با چه راه حلی می توان به پدیده اسکان غیررسمی در بندرانزلی پایان داد؟